Volgende week woensdag 28 maart wordt de winnaar van de Duurzame Dorpen Verkiezing bekend gemaakt in dorpshuis Tonegido in Hellum (gemeente Slochteren). Er zijn tien projecten uit centraal Groningen die meedingen naar de prijs voor het duurzaamste bewonersinitiatief. Zij maken kans op maximaal €3.000 euro en/of ondersteuning bij de realisatie van het project. Sinds de kick off in november vorig jaar, was er de mogelijkheid om een projectvoorstel in te dienen.

De inschrijvingen lopen sterk uiteen: van een muziekstudio om jongeren van de straat te houden tot het oprichten van een coöperatie om een heel dorp van energie te voorzien. Gelukkig mag de vakkundige jury maar liefst vier prijzen uitreiken.

Op de avond zelf wordt er ook nog een publieksprijs van € 500,- uitgereikt. Presentatrice Miranda Bolhuis zal alle deelnemers kort interviewen om zo alle “ins en outs” van hun project “boven wotter” te halen. Om de kans op uitvoering van de projecten te vergroten, zijn veel sleutelfiguren uitgenodigd die kunnen bijdragen aan het verder brengen van de duurzaamheidsprojecten. Ook krijgen alle deelnemers een juryrapport met hierin een advies van de jury.

De Duurzame Dorpen Verkiezing is een initiatief van Groninger Dorpen, Roeg & Roem en Summersalt, en wordt financieel ondersteund door de Rabobank Stad en Midden Groningen, Vitaal Platteland Centraal, Awizon, wooncorporatie Lefier en de N.V. Nederlandse Gasunie. Het doel van de verkiezing is dorpsbewoners te stimuleren zelf hun dorpen duurzamer en socialer te maken. Eva Vrieze, projectleider vanuit Roeg & Roem: “We willen als betrokken organisaties helpen bij het opstarten van de projecten, maar de ideeën komen van dorpsbewoners zelf”.

Ook zin om te komen? Kom 28 maart gerust naar dorpshuis TONEGIDO, Hoofdweg 52a te Hellum. Om 19:45 gaan de deuren open en om 20:00 start het programma. Naderhand wordt er nog geborreld en is er gelegenheid om de winnaars te feliciteren. Entree: gratis.